Yrsel

Yrsel uppstår när det blir en störning i balansfunktionen. Plötsligt stämmer inte signalerna mellan de olika sinnesorganen i kroppen överens med vad hjärnan är van vid och förväntar sig. En intressekonflikt uppstår och du känner yrsel.

Vid yrsel känner du dig yr och ostadig i kroppen. Ofta kan det kännas som att din omgivning snurrar och du kan få svårt att orientera dig. Yrsel och illamående hör ofta ihop och det är inte ovanligt att du mår så illa att du behöver kräkas när du är riktigt yr. Det är oftast ofarligt med yrsel men det kan kännas obehagligt och därför är det vanligt att bli lite rädd och orolig.

Yrsel kan ha olika orsaker

Några av de vanligaste orsakerna till yrsel inkluderar

Kristallsjuka

Detta är en störning i innerörat som kan orsaka plötslig, kortvarig yrsel när huvudet rör sig på ett visst sätt.

Inre öronsjukdomar

Exempel på dessa är Vestibularisneurit som är en plötslig inflammation på balansnerven och Menières sjukdom som tros bero på en svullnad i innerörat som ofta även medför hörselnedsättningar eller öronsus.

Nacken

Spänningar, skador eller sjukdomar som påverkar nackens leder, muskler eller nerver kan medföra känsla av yrsel eller ostadighet.

Ångest och stress

Yrsel kan också orsakas av ångest och stress.

Neurologiska sjukdomar

Neurologiska sjukdomar som stroke, multipel skleros och Parkinsons sjukdom kan också orsaka yrsel.

Lågt blodtryck

Lågt blodtryck kan orsaka yrsel och svimning när man står upp från en sittande eller liggande position.

Mediciner

Vissa mediciner, särskilt blodtryckssänkande medel och antidepressiva medel, kan orsaka yrsel som biverkning.

Andra hälsoproblem

Yrsel kan också vara ett symtom på andra hälsoproblem, såsom anemi, hypoglykemi eller hypertyreos.

Tips och råd vid yrsel

Det finns flera saker du kan göra hemma vid yrselproblematik. Här nedan är några förslag – men vi rekommenderar att du först söker professionell hjälp vid återkommande eller ihållande besvär:

  • Rörelseträning och habituering: Det är viktigt att fortsätta vara fysiskt aktiv och röra på kroppen och huvudet så mycket som yrseln tillåter eftersom detta snabbar på återhämtningen.

  • Undvik stress: Se till att få ordentligt med återhämtning och vila då stress kan öka symtomen.

  • Hydrering: Se till att du dricker tillräckligt med vatten. Dehydrering kan också orsaka yrsel.

  • Undvik alkohol och koffein: Alkohol och koffein kan orsaka eller förvärra yrsel. Försök att undvika dem eller minska din konsumtion.

  • Undvik snabba huvudrörelser: Snabba huvudrörelser kan orsaka yrsel. Försök att undvika sådana rörelser eller göra dem långsamt.

  • Balansträning: Balansträning kan hjälpa till att minska yrsel. Övningar som yoga eller pilates kan hjälpa till att förbättra balansen.

Ring genast 112 om någon har yrsel och samtidigt har ett eller flera av följande symptom:

  • Personen har svimmat och har varit avsvimmad i över en minut.

  • Personen har bröstsmärtor.

  • Personen tycker inte att hjärtrytmen känns som vanligt.

  • Personen har mycket svårt att andas.

  • Personen har svårt att prata, har förlamning eller förändrad känsel i en kroppsdel (t.ex. arm, hand, ansikte, ben).

Behandling med Curest​

På Curest kan vi hjälpa dig som har besvär med yrsel som tros ha uppkommit i samband med huvud-och nackrelaterade smärttillstånd eller skador. Ofta ses försämrad rörelsekontroll i nackens muskulatur, men även försämrad balans och ögonmotorik.

Efter en noga undersökning kommer din fysioterapeut att lägga upp ett träningsprogram som är specifikt utformat efter dina funktioner. Detta brukar innehålla övningar för att öka finmotoriken, koordinationen och uthålligheten I nackens muskulatur, men även övningar där ögonen och balansen utmanas.

Hur kan Curest hjälpa dig?

Vill du veta mer om hur övningar med Curest VR skulle kunna hjälpa dig att lindra dina problem? Boka en kostnadsfri konsultation via videosamtal med en av våra fysioterapeuter.

Föregående
Föregående

Nacksmärta

Nästa
Nästa

Whiplashskada / pisksnärtskada