Så funkar det

Forskningen bakom Curest

 

Curest bygger på sensomotorisk funktion och proprioception som är centrala delar för att utföra och lära in rörelser. Proprioception innebär att vi vet var våra kroppsdelar befinner sig och hur de rör sig i förhållande till varandra, vilket är avgörande för att upprätthålla balans och precision i rörelser.

Vid nackskador kan proprioceptionen försämras, vilket påverkar balansen och rörelseprecisionen. I vissa situationer kan det vara utmanande att bedöma den exakta positionen av huvudet i förhållande till resten av kroppen, något som kan medföra svårigheter med balansen och utförande av rörelser.

Det kan också påverka hur musklerna aktiveras och hur olika rörelser utförs. För att träna och förbättra dessa funktioner används olika tester och övningar som utmanar proprioceptionen och stimulerar sensorisk information till hjärnan. 

Genom att använda teknik som exempelvis VR kan man skapa specifika träningsprogram. Träningen syftar till att förbättra samordningen mellan nackens proprioception, synen och balansorganen i öronen för att återställa eller förbättra rörelseprecisionen och balansen. Utöver detta syftar också sensomotorisk träning till att förbättra kroppens förmåga att hantera och anpassa sig till olika typer av belastningar och rörelser.

Ulrik Röijezon är professor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet vars forskning delvis ligger till grund för Curest och som samarbetar med Curest för vidareutveckling.

“Jag har arbetat med många olika tekniker innan, men Curest introducerade mig till användandet av VR. Jag var positivt inställd direkt. Vissa tester jag tidigare utförde i labbmiljö finns nu i Curest i stället. Det har handlat mycket om just det: att ta det vi tidigare enbart kunde göra i labbmiljö till kliniken och patientens hem via VR. Vi har utfört många olika tester och Curest är oerhört kraftfullt,” säger Ulrik Röijezon.

Nya test- och träningsövningar utvecklas för resten av kroppen, inklusive övningar för både hela ryggraden samt för armar och ben. Det skapar i sin tur nya möjligheter för VR-rehabilitering inom ett brett spektrum av åkommor, såsom reumatiska och neurologiska sjukdomar och åldersrelaterade funktionsnedsättningar.

Vetenskaplig grund och testat i verkligheten

Samarbete med forskare har spelat en betydande roll i framväxten av Curest. Genom flertalet labbtester och forskningsinsatser, inklusive en studie vid Danderyds sjukhus, labbtester på Luleå tekniska universitet och forskning från Ulrik Röijezon kombineras medicinsk och teknisk expertis för att utveckla och förbättra Curest. Forskningen har i sin tur lett till teknisk validering.

Samarbeten mellan Curest och Personskadeförbundet RTP har möjliggjort praktisk testning med patienter, där resultat har visat att Curest förbättrat livskvaliteten för användarna. Ett samarbete mellan Curest, Luleå tekniska universitet och Hermelinen som finansierades av Vinnova undersökte, forskade på och validerade hur man kan jobba med Curest på distans. Resultaten var så pass lovande att Curest själv blev vårdgivare 2022 med målsättningen att utveckla rehabmetoder och distansbaserad fysioterapi.

Hand i hand med forskningen

Att kombinera vetenskap med praktisk tillämpning är grunden till Curest. Alla övningar och tillvägagångssätt som integreras i produkten har en vetenskaplig grund att stå på. Genom ett nära samarbete med forskare och medicinska experter fortsätter Curest också att integrera evidensbaserade metoder i sin produktutveckling. Det handlar om att använda teknik för att göra rehabilitering tillgänglig och effektiv för alla, oavsett geografisk plats och problematik.

Målsättningen: Att driva vården framåt

Curest har alltid strävat efter att göra verklig skillnad för både patienter och vården i stort. Genom att nyttja teknik fortsätter bolaget att forma framtidens vårdlandskap. Den resa som började med en enkel vision på en smärtklinik har nu blivit en framstående lösning för rehabilitering och Curest har under åren blivit en etablerad vårdgivare.

Med fortsatt fokus på innovation och samarbeten fortsätter Curest att göra skillnad i människors liv och forma en framtid där teknik och medicinsk expertis går hand i hand för att driva vården framåt.

 

Huvudrörelse utförd av en frisk nacke, vilket visar en god neuromuskelär kontroll.

Huvudrörelse efter en whiplash-skada, som visar en mycket nedsatt neuromuskelär kontroll.

Curest är utvecklat tillsammans med:

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?

 

Boka en kostnadsfri konsultation via videosamtal med en fysioterapeut. ​