Skador och symptom

Skador och symptom

Nackskador

Whiplash (hyperflexion/hyperextension) refererar till att antal olika nackrelaterade skador som är orsakade av plötsliga vridningar. Det är ofta associerat med bil- och andra fordonsolyckor. Men det kan också uppstå vid andra händelser där nacken rört sig på ett okontrollerat sätt.

Symptomen visar sig ofta några dagar efter skadan men kan också visa sig direkt. Vissa av de rapporterade symptomen är smärta i nacken, ryggen och/eller axlarna, känselstörningar i armar och ben samt huvudvärk. Det är en skada där ryggraden är den gemensamma nämnaren. Om symptomerna håller i sig över sex månader är det en konstaterad whiplashskada.

Cervikal dystoni

Cervikal dystoni, också kallat CD eller spasmodisk torticollis, är ett smärtsamt tillstånd där nackmusklerna spänner sig ofrivilligt vilket leder till att huvudet vrider sig okontrollerat. Cervikal dystoni karaktäriserar av sammandragningar och leder till onormala rörelser och positioner för huvud och nacke. 

Allvarlighetsgraden av cervikal dystoni varierar men den kan leda till märkbar smärta och obehag så väl som svårigheter på grund utav de onormala hållningarna. Det kan påverka livskvaliteten, vardagliga aktiviteter och yrkeslivet.

CurestWebImage07-960x638
CurestWebImage08-961x641

Yrsel

Yrsel är en term som används för att beskriva en rad symptom, som till exempel att känna sig svimfärdig, svag eller ostadig. Yrsel som skapar en falsk känsla av att ens omgivning snurrar eller rör på sig kallas vertigo. Det är en av de vanligaste anledningarna till att vuxna besöker en läkare och återkommande eller konstant yrsel har en stor påverkan på livskvaliteten. 

Migränhuvudvärk

Migrän är den näst mest vanliga typen av huvudvärk. 15% av vuxna uppskattas lida av återkommande migrän. Symptomen varar vanligtvis mellan fyra till 72 timmar och kan vara allvarliga. I 90% av fallen har det första migränanfallet uppstått innan det att den drabbade fyllt 40 år. För kvinnor är frekvensen av migrän som högt under de reproducerande åren då östrogennivåerna är som högst. De minskar till en viss grad efter klimakteriet. 

CurestWebImage07-958x641

Behandling

Det finns ingen fysisk terapi som passar alla patienter. Enbart i Sverige rapporteras årligen 30.000 whiplashskador och i USA uppgår den siffran till tre miljoner. Det finns i princip lika många olika typer av whiplashskador som det finns patienter. Därför måste rehabiliteringsprogrammet vara anpassat för varje individ och deras behov.

Digitala lösningar som Curest VR kan anpassas för att passa de unika förutsättningar som varje patient har.

FAQ

Idag används Curest i sjukhus, privata kliniker och hemma hos patienten. Det enda som behövs är ett VR-headset, en dator och en Curest-licens. 

Vårt VR-headset är justerbart och det finns gott om utrymme för glasögon undertill, med undantag för väldigt stora bågar. Vi rekommenderar linser för att det ska vara så komfortabelt som möjligt. Vid mindre synfel rekommenderar vi att du testar utan glasögom. 

Vissa patienter kan uppleva åksjuka, yrsel, huvudvärk och andra liknande symptom vid en VR-session. Ungefär 10% av de som testar VR för allra första gången upplever någon typ av obehag. De flesta patienter som känner ett första obehag vänjer sig oftast snabbt med miljöerna och märker att symptomen minskar vid upprepad användning.  

Det är väldigt individuellt. Vissa kan känna av åksjuka eller yrsel vid vissa typer av VR-upplevelser, men våra lösningar är gjorda för att vara skonsamma som möjligt och för de flesta minskar obehaget direkt. 

Våra lösningar är designade för att både guida patienten och mäta rörelserna. Det har aldrig tidigare varit möjligt med traditionell rehab och det ger även din sjukgymnast ett databaserad beslutsunderlag. 

Sedan är det också väldigt roligt! Problemet med traditionell rehab är att den ofta blir eftersatt. Med Curest VR kommer du behöva hindra dig själv för att inte använda det för mycket!

Inga problem! Curest VR kommer i ett färdigt kit som är redo att användas direkt. Inga sladdar eller datorer. Sedan har du självklart alltid en professionell fysioterapeut som kan hjälpa dig. De digitala övningarna i Curest VR kan skräddarsys efter varje patient och anpassas efter tid och patientens framsteg.