Därför ger Curest fyra gånger bättre effekt än traditionell nackrehabilitering

93 % av de patienter som tränar med Curest följer fysioterapeutens rekommenderade träningsupplägg, vilket innebär snabbare återhämtning och bättre resultat. Detta kan jämföras med ca 24,5 % inom traditionell rehab – en förbättring med nästan fyra gånger.

Den typ av rehabilitering som utförs med Curests VR-glasögon kallas sensomotorisk träning. Här strävar vi främst efter neurofysiologiska effekter genom att stimulera och utmana sensoriska system som proprioception, balansorganen i öronen och synen, samt musklerna och det centrala nervsystemet.

Träning är i allmänhet fördelaktig, men vid skador eller hälsoproblem är det viktigt att välja övningar och dosera träningen individuellt. Studier visar att personer med smärttillstånd i muskler och leder efter olyckor som whiplash kan ha nedsatt sensomotorisk funktion.

Under de senaste årtiondena har sensomotorisk träning, med teknisk utveckling och ökad kunskap, fått ökad uppmärksamhet inom rehabilitering av nack- och ryggbesvär. Curests VR-glasögon möjliggör en objektiv undersökning av sensomotoriska funktioner, för att mer precist identifiera funktionsnedsättningar som kan tränas individuellt, i linje med precisionshälsa.

Huvudrörelse utförd av en frisk nacke, vilket visar en god neuromuskelär kontroll.

Huvudrörelse efter en whiplashskada, som visar en mycket nedsatt neuromuskelär kontroll.

 

VR-glasögonen skickar resultat från mätningar och övningar till fysioterapeuten, vilket gör att rehabiliteringen dessutom kan genomföras på distans, vilket eliminerar behovet av klinikbesök. Målet med övervakad och stegvis träning är att förbättra samordningen mellan sensorisk information och motoriska kommandon. Det leder till förbättrad precision, neuromuskulär kontroll, stabilitet, koordination och balans. Därigenom uppnås en minskad smärta och andra symtom som yrsel, samtidigt som den fysiska funktionsförmågan ökar.

Att träna hemifrån mellan besök hos vårdgivare är avgörande för kontinuitet, träningseffekt och måluppfyllelse. Trots detta visar forskning på traditionell nackrehabilitering att endast en fjärdedel av patienterna följer den rekommenderade träningsdosen.

Jag har testat alla möjliga behandlingar tidigare, men det är aldrig något som riktigt har funkat. Jag tror det dels beror på att det är svårt att komma iväg till en fysioterapeut, och dels på att träningen hemma kanske inte alltid blir av…
— Gun-Sofi, patient med nackbesvär

Anledningarna till att man inte tränar enligt rekommendation kan vara många:

  • Tidsbrist

  • Svårt att veta om man gör rätt

  • Det gör ont

  • Ökade symtom under eller efter träning

  • Dåligt förtroende för fysioterapeuten

  • Omotiverande övningar

  • Svårt att se effekt av träning

  • Ej individanpassad träning

Med Curest hjälper VR-glasögonen till med att guida och illustrera övningar för korrekt utförande även vid hemmaträning. Av de patienter som tränar med Curests metod är det 93% som faktiskt utför träningen enligt rekommendation.

Kombinationen av enkla och tydliga instruktioner, korrekt utförd träning och fysioterapeutens möjlighet att övervaka och individanpassa övningarna har gjort träningen cirka fyra gånger effektivare vad gäller följsamhet – det vill säga faktiskt utförande av träningen enligt rekommendationer – jämfört med traditionell rehabilitering. Detta är en viktig nyckel till de goda behandlingsresultaten, även vid svåra och långvariga besvär.

Dock är det är viktigt att komma ihåg att Curests metod inte är en mirakelkur. Resultaten uppnås endast genom genomförandet av träningen.



Föregående
Föregående

Kiropraxis i Linköping är igång med Curest

Nästa
Nästa

Är det vanligt med yrsel vid användning av virtual reality?